BIRTE

“Als ik mijn angst overwin en iets nieuws bijleer, ben ik extra trots”
Birte
jonge mama en jonge chocolatier op TWERK

Stipt om 11 uur is Birte (25) aanwezig voor dit gesprekje, zoals vooraf afgesproken.
Ze is een beetje zenuwachtig, geeft ze toe, omdat dit iets nieuws voor haar is, “en nieuwe dingen vind ik altijd een beetje eng”.

Dat was ook zo toen ze vier jaar geleden bij TWERK begon.

Birte was erg schuw en schermde zich helemaal af, bang om zich weer te moeten aanpassen. Bovendien was ze nog maar pas zwanger, waardoor er plots veel veranderingen tegelijk gebeurden in haar leven.
“Maar na een halfuurtje wennen aan mijn nieuwe taken voelde ik me al geruster. En nu werk ik hier nog altijd heel graag. Anders was ik al lang weggeweest!”

Birte kwam hier op eigen initiatief terecht na een minder geslaagde ervaring bij een ander maatwerkbedrijf.
“Daar werkten honderden mensen,” vertelt ze, “en ik mijd liever drukke plaatsen. Ik ben nogal graag op mezelf. TWERK is veel kleinschaliger, waardoor de begeleiders veel dichter bij de medewerkers staan. Als ik het moeilijk heb, kan ik altijd bij hen terecht.”

Dat gebeurt bijvoorbeeld als Birte merkt dat zaken niet correct gebeuren. In het begin reageerde ze nogal impulsief op dat soort situaties, een directheid die wel vaker voorkomt bij mensen met ASS. Maar gaandeweg heeft ze geleerd wat afstand te nemen en bij de begeleiders aan te kloppen.
“Tijdens jaarlijkse gesprekken krijgen we te horen wat onze sterke en minder sterke punten zijn op het vlak van werkhouding. Bij mij is dat bijvoorbeeld: minder onzeker over mijn werk. Maar ook: conflicten met collega’s vermijden…”
Er volgt een schuchter lachje, waarbij ze haar ogen even neerslaat.
“Ik ben me daarvan bewust, maar het is niet altijd makkelijk. Gelukkig krijg je bij TWERK nieuwe kansen. Fouten maken mag.

Een ander groot voordeel van TWERK is de afwisseling. Afwisseling? Is dat dan geen stressfactor voor mensen met ASS?
“Nee”, zegt ze stellig, “ook voor ons is het eentonig om de hele dag hetzelfde te doen.”
Net omdat veel doelgroepmedewerkers zo gefocust zijn op details, raken ze bovendien overprikkeld als ze te lang met hetzelfde bezig zijn. Daarom is ieders dagschema verdeeld in vier tijdvakken met verschillende taken.
“Toch ervaar ik iets meer stress als ik met de chocolade werk. Die moet echt foutloos geproduceerd worden, terwijl het net iets minder erg is als de verpakking niet 100% goed geplooid is. Als je perfectionistisch bent, zoals ik, dan is dat wel extra spannend. Maar telkens als ik mijn angst overwin en iets nieuws heb bijgeleerd, voel ik me des te trotser.”

Birte werkt momenteel drie dagen per week voor TWERK, om de combinatie met de zorg voor haar drie jaar oude dochtertje mogelijk te maken.
“De avond voor ik moet werken, blijft ze slapen bij mijn moeder, zodat ik verlost ben van de ochtendstress. En ik vertrek al om 7 uur in Beerse om zeker een parkeerplaats te vinden. De werkdag begint pas om 9 uur, maar de deuren gaan al open om 8 uur, wat me de kans geeft om me op te laden. Als ik pas om vijf voor negen zou aankomen, dan komt het niet goed. ’s Avonds ben ik wel doodmoe, maar mijn dochtertje geeft me altijd weer genoeg energie.”

Plots klinkt ze opvallend strijdvaardig.
“Toen ik zwanger was hoorde ik weleens zeggen dat iemand met autisme niet geschikt is om kinderen groot te brengen, maar ik bewijs wel het tegendeel. Ik vind het ook belangrijk dat de mensen weten dat er niet één soort autisme is. Niet iedereen is zoals Ben X.”
Eventjes wordt ze stil, en dan – heel voorzichtig – komt ze met een verrassende onthulling.
“Een viertal jaar geleden heb ik een boek gepubliceerd over hoe het is om te leven met een of andere beperking, van handicaps tot stoornissen. Zelf heb ik daarin een stukje geschreven over mijn eigen persoonlijke ervaringen met ASS. En na een oproep op Facebook heb ik andere verhalen verzameld en gebundeld. Zo wilde ik mensen met een beperking een hart onder de riem steken en ook inspireren.”

Of hoe achter de schuchtere jongedame Birte een sterke vrouw schuilt (die bij TWERK nog elke dag sterker in haar schoenen leert staan).

Behalve aan Sven geeft TWERK nog een goede job aan 34 andere mensen met autisme. Ze worden ondersteund door een team van 8 ervaren begeleiders.

Thijs Delrue kwam naar TWERK en maakte kennis met onze bijzondere talenten. Zijn relaas vind je op deze pagina’s.

BAS

Een vlotte, extraverte, levenswijze jonge kerel.

SVEN

Sinds Durf te Vragen onze BV!

GREGORY

Samen met Sven een van de anciens op TWERK.

JULIE

Ergotherapeute met een ♥️ voor autisme.

SJEF & PETRI

Een jonge chocolatier en zijn hartelijke mama.

Sven, zijn collega's en TWERK op Durf Te Vragen

Begin januari kwam Siska Schoeters over de vloer op TWERK. 
Durf te Vragen zette Sven en zijn collega’s in de schijnwerpers.
De TWERKfragmenten kan je hieronder bekijken.

Steun TWERK

TWERK maakt het verschil voor 35 mensen met autisme, hun familie én hun hele vrienden- en kennissenkring. Maar TWERK wil meer.
Meer en beter.
Meer en betere jobs voor mensen met autisme.
Voor 3 concrete projecten kunnen we je steun goed gebruiken.

Giften vanaf 40 EUR geven je trouwens recht op een fiscaal attest.
Daar worden we dus allebei blij van!